5 zdravých receptů pro horkovzdušnou fritézu
Horkovzdušná frítéza umožňuje připravit křupavé hranolky bez použití oleje, což vede ke snížení počtu kalorií. Takové zařízení však lze použít i k přípravě mnoha dalších pokrmů. Které? Shromáždili jsme nejzajímavější recepty na zdravé pokrmy pro horkovzdušnou fritézu. Doporučujeme vám je vyzkoušet.
Kuřecí maso na brusinkách
Drůbež je jedním z nejoblíbenějších druhů masa, které se používá k vaření. Jako sytou a výživnou večeři doporučujeme kuřecí řízek v brusinkové omáčce. Potřebné ingredience jsou:
- přibližně. 500 g kuřecího filé
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 polévková lžíce vinaigrette omáčky
- kousek zázvoru (čerstvý)
- trochu oleje
- sůl a pepř
- 2 lžíce brusinkové omáčky.
Poslední ingredienci, brusinkovou omáčku, můžete koupit hotovou v obchodě, nebo si ji můžete připravit sami:
- 4 polévkové lžíce sušených brusinek
- 1/2 čajové lžičky cukru
- 1/2 sklenice vody
- 1/4 čajové lžičky skořice
- šťávu z 1/2 citronu.
Brusinky zalijte vodou a vařte 12 minut, poté přidejte ostatní ingredience. Vše vařte ještě 2 minuty, pak odstavte z ohně a nechte vychladnout. Nakonec ochucené brusinky jednoduše rozmixujte na hladkou pastu.
Jak připravit kuře? Omyjte ho, osušte a nakrájejte na menší kousky, poté je vložte do mísy a osolte a opepřete. V jiné míse smíchejte brusinkovou omáčku s octem a olejem, přidejte zázvorovou šťávu (budete k tomu potřebovat lis na zázvor) a nadrobno nasekaný česnek. Vše rozmixujte mixérem a vzniklou omáčkou potřete drůbeží maso. Nechte ji asi 60 minut odpočívat a poté ji upečte ve fritéze.
Losos s restovaným sezamem
Horkovzdušné fritézy jsou přístroje, které nám pomáhají jíst více ryb, bohatých na omega-3 mastné kyseliny, vitamin D a mnoho dalších stejně cenných živin. Doporučujeme snadný recept na lososa s praženými sezamovými semínky. Připravte si ji:
- 200 g lososa (bez kůže)
- rostlinný olej
- 1 polévková lžíce sezamových semínek
- citronová šťáva
- mořská sůl
- Vaše oblíbené koření na ryby
Lososa omyjte, osušte, nakrájejte na menší kousky, pokapejte citronovou šťávou a potřete kořením. Sezamová semínka můžete opékat na běžné pánvi, ale dávejte pozor, abyste je nespálili. Pak rybu vložte do fritézy, přidejte trochu oleje a několik minut smažte. Hotového lososa položte na talíře a posypte sezamem. Velmi dobře chutná spolu s mrkvovým pyré, které potřebujete:
- 4 mrkve
- sůl
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce přírodního jogurtu
- 2 lžíce rostlinného másla
Mrkev omyjte, oloupejte, dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte doměkka. Přidejte nasekaný česnek a rozmixujte mixérem. Nakonec pyré smíchejte s jogurtem, máslem a solí a podávejte na talířích s lososem.
Hrušky s marmeládou
Hrušky s džemem jsou nápadem na lahodný dezert po večeři nebo odpoledním čaji. Určitě se budou líbit zejména nejmladším členům vaší domácnosti. Jaké ingredience potřebujete? Zde je seznam:
- 2 hrušky (nebo více, podle počtu porcí)
- 3 lžičky oblíbeného džemu (můžete smíchat dva nebo více)
- balíček vanilkového cukru
Hrušky omyjte, rozkrojte napůl a vydlabejte z nich pecky. Posypeme je vanilkovým cukrem a necháme 10 minut odležet, pak je vložíme do fritézy a necháme asi 7 minut odležet. Když jsou hrušky upečené, rozložte je na talíře a každou polovinu naplňte džemem. Můžete je také polít rozpuštěnou čokoládou nebo posypat moučkovým cukrem.
Rizoto s krůtím masem
Rizoto s krůtím masem je pokrm, kterým můžete překvapit členy své domácnosti nebo pozvané hosty. Potřebné ingredience jsou:
- přibližně. 700 g krůtího masa (může být i filé)
- 1 pepř
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce rajčatového koncentrátu
- 2 pytlíky rýže
- sůl a pepř
- lžíce olivového oleje
- Koření: bazalka, majoránka, nové koření, sladká paprika a koriandr
Krůtí maso omyjte a nakrájejte na kostky, stejně tak nakrájejte papriku a cibuli. Ingredience vložte do fritézy, přidejte olej, posypte kořením a nastavte horkovzdušnou fritézu přibližně na 30 minut. V tuto chvíli můžete začít připravovat rýži. Asi 10 minut před koncem programu přidejte k masu uvařenou rýži a zalijte ji koncentrátem smíchaným s trochou vody. Hotový pokrm můžete podávat s rukolou nebo rajčaty.
Zdravé chipsy na mlsání nejen u televize
Chipsy nemusí být nezdravá svačina, pokud si je připravíte sami. Může být také přílohou k večeři místo tradiční vařené zeleniny. Potřebujete jen několik ingrediencí:
- kořen celeru
- několik mrkví
- několik petrželí
- olivový olej
Všechnu zeleninu omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (čím tenčí, tím lepší). Vše vložte do mísy a promíchejte s olivovým olejem, můžete přidat i oblíbené koření (např. pálivou a sladkou papriku nebo provensálské bylinky). Posledním krokem je vložení zeleniny do horkovzdušné fritézy a nastavení doby pečení na 20 až 30minut.
Přejeme Vám dobrou chuť!